چهارشنبه ۲۷ فروردين ۱۴۰۴  |  Wednesday, 16 April 2025

دیباچه

کد خبر: ۵۱۷۴۹
تاریخ انتشار : ۰۰ : ۱۷ - ۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۱

«دیباچه»-احسان انصاری: نسل جدید موسیقی ایران اگر چه در برخی زمینه ها دارای نقاط قوت  است اما با چالش ها و نقاط ضعفی نیز مواجه است.ناهنجاری های موجود در برخی موسیقی ها به همراه ضعف در محتوا و آهنگسازی از جمله ضعف های مهم نسل جدید موسیقی در ایران است.از سوی دیگر مسیری که موسیقی ایران در پیش گرفته مبتنی بر برنامه ریزی و دور اندیشی نیست و در واقع مشخص نیست موسیقی ایران در چه مسیری در حال حرکت است.«دیباچه» برای تحلیل و بررسی این موضوع با دکتر مجید اخشابی خواننده مطرح کشور و استاد دانشگاه گفت وگو کرده که در ادامه ماحصل این گفت وگو را می خوانید.

مجید اخشابی در این زمینه معتقد است:مسیری که موسیقی ایران در سال های اخیر طی کرده مسیر مثبتی بوده و بسیاری از موانع و مشکلات تا حدودی از بین رفته است.در این مسیر برخی نادانی ها و ناکامی ها حذف شده است.از سوی دیگر امکانات نیز بهتر و سواد شنیداری بالاتر رفته است.با این وجود بنده معتقدم گرایش های جدید در موسیقی باید مسیر خود را پیدا کند که هنوز تا این نقطه فاصله داریم.نکته مهم در این زمینه این است که نهادهای نظارتی و کنترل کننده هیچ برنامه ای برای هدایت جریان موسیقی در کشور ندارند.در چنین شرایطی موسیقی به هر سمتی که تمایل داشته باشد حرکت می کند و هیچ هدایتی از سوی نهادهای بالادستی صورت نمی گیرد.تنها کاری که نهادهای نظارتی انجام می دهند کنترل وضعیت است. این در حالی است که باید مسائل آموزشی را نیز به برنامه های خود اضافه کنند که تاکنون این اتفاق رخ نداده است.مسائل آموزشی در دو جنبه حائز اهمیت است. نخست آموزش تولیدکنندگان موسیقی است که باید سطح دانش و توانایی آنها افزایش پیدا کند و دوم آموزش به مخاطبان موسیقی است که قدرت تمیز موسیقی خوب از موسیقی که کیفیت خوبی ندارد را پیدا کنند.در چنین شرایطی است که کیفیت موسیقی کشور بالاتر می رود.

نهاد‌های نظارتی برنامه‌ای برای هدایت جریان موسیقی ندارند /  موسیقی‌های نسل جدید یکبار مصرف است

این خواننده کشورمان ادامه داد: نکته دیگری که در این زمینه وجود دارد این است که از موسیقی های خاطره انگیز و ویژه دور شده ایم و موسیقی هایی امروزی بیشتر تاریخ مصرف دارند و پس از مدتی فراموش می شوند.این نوع موسیقی یک بار مصرف است و تاریخ مصرف سه ماهه یا شش ماهه دارند و پس از آن فراموش می شوند.این مسأله ای است که نیازمند آسیب شناسی است و نهادهای متولی باید در این زمینه تحقیق و بررسی کنند.موسیقی امروز از نظر تکنولوژی و ظرفیت های تنظیمی و استفاده شایسته از علم دیجیتال پیشرفت های قابل توجهی کرده و قابل قیاس با موسیقی دهه پنجاه نیست.

 اخشابی تصریح کرد:مشکلاتی که امروز در موسیقی  کشور وجود دارد بیشتر محتوایی است. در مرحله نخست اشعاری که انتخاب می شود ضعیف است و قابلیت ماندگاری پایینی دارند.شاید بهتر است بگوییم اشعاری که خواننده های نسل جدید انتخاب می کنند ضعیف است و از محتوای لازم برخوردار نیست. انتخاب شعر برای یک موسیقی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. به همین دلیل نیز انتخاب اشعار باید با دقت و حساسیت صورت بگیرد.من معتقدم نیستم ترانه سرایی  افول کرده و بلکه معتقدم ترانه هایی برای موسیقی های امروزی انتخاب می شود که از محتوای لازم برخوردار نیستند. به همین دلیل نیز از قابلیت ماندگاری زیادی برخوردار نیستند.

 خواننده سریال «خانه به دوش» خاطرنشان کرد:چالش دیگری که در موسیقی نسل جدید وجود دارد این است که نوازنده به صورت زنده از موسیقی حذف شده و بیشتر یک تنظیم کننده وجود دارد که با اصوات دیجیتالی یک آهنگ را تنظیم می کند.هنگامی که درموسیقی حس انسانی در نواختن سازها از بین برود به همان اندازه میزان تأثیرگذاری آن کاهش پیدا می کند.در گذشته اغلب خوانندگان از نوازندگان دعوت می کردند تا در کارهای آنها ساز بزنند و شاید در برخی موسیقی ها ده ها نفر ساز می زدند. این در حالی است که این وضعیت در موسیقی امروز وجود ندارد.نکته دیگر نداشتن دانش کافی آهنگسازان است. در اغلب موارد کسانی آهنگسازی می کنند که از دانش این کار برخوردار نیستند و تنها به دلیل داشتن ذوق  دست به این کار می زنند . به همین دلیل نیز آهنگ هایی که ساخته می شود تأثیرگذاری خود را از دست می دهد.

برچسب ها: مجید اخشابی
نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
درخشش دوباره ایران در مهمترین جایزه سینمایی جهان

معرفی برندگان اسکار ۲۰۲۵ / انیمیشن کوتاه ایرانی، ساخته حسین ملایمی و شیرین سوهانی اسکار گرفت

۰۵:۵۶  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با مژده لواسانی، مجری تلویزیون

برنامه روتینی در تلویزیون ندارم و ترجیح می دهم در زمان مناسب با تعامل بهتر با مدیران شبکه ها کار کنم!

۱۲:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو با مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کرمانشاه

بیش از ۲ میلیون مسافر از جاذبه‌های گردشگری کرمانشاه در نوروز بازدید کردند/استان کرمانشاه بیش از ۴ هزار اثر تاریخی شناسایی‌شده دارد

۱۲:۳۶  -  ۱۷ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دوربین دیباچه با شاهد احمدلو کارگردان سینما

اگر میخواستم به صرف فروش در گیشه سینماها کار کنم، " شاه نقش" را نمیساختم!

۱۰:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با صحرا اسدالهی، بازیگر فیلم فروشنده اصغر فرهادی

یکسری از فیلم‌های کوتاه ما، خیلی آرتیستی تر از فیلم‌های بلند سینمایی هستند!

۲۳:۲۳  -  ۱۲ اسفند ۱۴۰۳
عضو تیم ملی تنیس روی میز در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

تمام هزینه‌های سفر‌های بین‌المللی را خودم تأمین کردم/باور به توانایی‌هایم من را به جلو برده است

۱۷:۰۳  -  ۰۸ اسفند ۱۴۰۳
یک آهنگساز و موسیقیدان در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

پیروزی انقلاب اسلامی ایران معنای تازه‌ای به سرود بخشید/ سرود می‌تواند در خدمت خواسته‌های امروز جامعه باشد

۱۶:۳۱  -  ۰۸ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با مدیرعامل موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس

انتقال تجربیات و معارف دفاع مقدس به نسل جوان و نوجوان در اولویت است

۱۶:۳۹  -  ۰۸ اسفند ۱۴۰۳
پوشش گسترده شبکه‌های خبری جهان از مراسم تشییع شهیدان مقاومت

آخرین وداع؛ ورود پیکر سید مقاومت به جمع مردم

۱۵:۱۵  -  ۰۵ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با دبیر علمی نوزدهمین جشنواره شعر فجر

انجمن بین‌المللی شاعران فارسی زبان تاسیس خواهد شد/ شاعران زنِ امروز، حرف‌های زیادی برای گفتن دارند

۱۵:۳۷  -  ۳۰ بهمن ۱۴۰۳
مربی تیم ملی هاکی روی یخ در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

موفقیت‌های تیم ملی هاکی در آسیا نادیده گرفته شد/ بازی‌های هاربین یک فرصت طلایی بود که از دست رفت

۱۳:۵۱  -  ۲۸ بهمن ۱۴۰۳